Wie ben ik? En waarom deze blogs?

deel profielfoto

Mijn naam is Yvonne Schoolderman-van Betlehem. Gehuwd en moeder van een prachtige zoon (2003).
Door een chronische ziekte ben ik niet meer werkzaam. Inmiddels wel al ruim 30 jaar ervaringsdeskundige (chronisch ziek, gezondheidszorg, enz enz)
Ik heb het Short Bowel Syndrome (korte darm). Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor een aantal symptomen, vandaar dat het een syndroom wordt genoemd. De oorzaak kan divers zijn.
Doordat mijn darm maar 1 tot 1,5 meter lang is (geen dikke darm meer, alleen een stuk dunne darm), krijg ik niet alle voedingstoffen voldoende binnen. Met name snel een tekort aan zout, mineralen ( op dit moment fors tekort fosfaat en magnesium) en vitamines. Daarom lig ik ’s nachts aan het infuus. Door de jaren heen heb ik heel vaak in het ziekenhuis gelegen (vanaf de eerste operatie gemiddeld 2-3 keer per jaar. Soms een dag, soms voor weken of zelfs maanden), ik denk nu meer dan 70x en het aantal operaties zal rond de 60 liggen.

In mijn blogs vertel ik regelmatig welke gevolgen dit heeft voor het dagelijks leven en ons gezin. Met name het gebrek aan energie (vermoeidheid) en pijnklachten zijn een dagelijkse worsteling. Verder zijn er nog andere symptomen en heb ik ook nog andere ziektes.
Ook schrijf ik soms blogs n.a.v. een bericht in de media, op twitter of iets wat ik elders las.
Sinds kort zijn daar ook blogs bij gekomen die fictie zijn, maar geschreven op basis van kennis en ervaring.
Belangrijke items voor mij zijn #patientincluded #patientadvocate. Helaas Engelse termen, maar ze dekken wel in 1 woord de lading.
Ik ben ruim 25 jaar werkzaam geweest als Verpleegkundige (Algemeen Ziekenhuis en Thuiszorg), waarvan 2 jaar ambtelijk secretaris van de VAR (Verpleegkundige Adviesraad).

Homepage: www.Yvonneblogtmetzorg.wordpress.com

Vanaf medio 2018 schrijf ik mijn verhalen onder een pseudoniem: Yvonne Sonke.
Dit ‘bekt’ naar mijn idee beter en Sonke is de achternaam die ik bij mijn geboorte kreeg, ik vind het zelf mooi om deze naam weer te kunnen gebruiken.
Schoolderman is mijn man’s achternaam, van Betlehem is de naam van mijn pleegouders, achternaam officieel gewijzigd toen ik een jaar of 15 was.
Wat handig is: mijn initialen blijven hetzelfde, namelijk YS.

Behalve het schrijven van blogs en verhalen, corrigeer en redigeer ik ook teksten. Oa een aantal hoofdstukken van boeken en tekst voor een studieopdracht op medisch gebied.
Van september 2014 – november 2019 was ik 1 van de Eindredacteuren bij Content Collective, ook schreef ik daar af en toe een blog voor. Hieronder vallen >10 online magazines. Het heeft niets met de zorg te maken, maar wel met mijn passie voor taal, teksten en schrijven. 
Ook het schrijven van informatie voor patiënten (bijvoorbeeld informatie over een onderzoek/opname of trial) is iets wat binnen mijn competentie valt.
Bij dit alles komen mijn ervaringen als patiënt en verpleegkundige erg goed van pas!
Als u een verzoek heeft die hierop aansluit, dan zou ik graag met u bespreken wat de mogelijkheden zijn!

Ik schrijf af en toe ook blogs, artikelen en verhalen voor andere uitgaven en websites.
En op verzoek redigeer ik regelmatig verhalen en een of meer hoofdstukken van ‘boeken in wording’
Sinds februari 2018 vooral veel (Korte) Verhalen op Sweek.nl

Eind 2018 heb ik het aangedurfd om een boek te (gaan) schrijven. Meestal liggend op de bank of op bed, steeds een korte tijd op wisselende momenten.
Het was een spannende reis en ervaring om zelf een boek te schrijven. Het ene moment dacht ik bij het nalezen (voor de tigste keer): ‘dit zou best iets kunnen worden’ en een ander moment (vaker) dacht ik ‘dit is/wordt niet goed genoeg, is helemaal nix’. Onzekerheid dus alom.
In augustus 2019 voltooide ik mijn eerste manuscript.
Mijn eerste boek, titel ‘WODKA & RANJA’  zal begin december 2020 via uitgever Ambilicious, vóór de feestdagen gepubliceerd worden! De laatste loodjes…
Dit is voor mij een enorme opsteker, waar ik superblij mee ben en ook wel een beetje trots!

Als u (een deel van) een blogpost (tekst of foto) wilt gebruiken, vraag dan via een reactie of mail om toestemming. Dan kunnen we samen kijken wat mogelijk is. Eventueel met vermelding van een link naar dit blog. Thxxxx!

Indien wordt ‘ontdekt’ dat het materiaal is gekopieerd (digitaal of op papier) zonder voorafgaand overleg is direct het Auteursrecht van toepassing.

Portretfoto : vakfotograaf Levien Willemse http://www.levienwillemse.com
Vrijwel alle andere foto’s bij dit weblog zijn eigen werk.

In okt 2014 verscheen het boek: ‘maak er een boek van’ . Daarin ook een kort hoofdstuk (eigenlijk een blog, blz 36) door mij geschreven. Vond het een hele eer dat ik dat mocht doen!

het boek is hier te bestellen: http://www.patientervaringsverhalen.nl/

image

NB

1. er schijnt af en toe een advertentie onder een blogpost te staan. hier heb ik helaas geen enkele invloed op. Sta dus ook op generlei wijze achter de inhoud daarvan.

2. Het is begrijpelijk dat u enthousiast bent over uw eigen product (incl websites, apps enz). Als u daarover in een reactie op een blogpost schrijft en uw product aanprijst, lees ik dit zeker wel. Zal het echter niet publiceren. U (en anderen) kunnen daardoor deze reactie niet lezen.