#leestip : Achtergrond informatie Reanimeren en AED’s. Ook jij kan iets doen!

Dit blog is een aanvulling nav het vorige blog: Reanimeren: niet aarzelen maar doen! Een praktijkverhaal. https://yvonneblogtmetzorg.wordpress.com/2018/03/28/reanimeren-niet-aarzelen-maar-doen-een-praktijkverhaal/

Om een reanimatie te starten, binnen 5 minuten vaak voordat de ambulance er is, is het belangrijk dat heel veel mensen leren reanimeren. Sommige bedrijven of sportverenigingen bieden een cursus aan of je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen via het Rode Kruis. Daarnaast is het noodzakelijk om elk jaar een korte opfriscursus te doen.

Mocht je ooit een slachtoffer vinden en er is niemand anders in de buurt en je kunt niet reanimeren: bel iig eerst 112 en roep eventueel om hulp (afhankelijk van waar je bent). Ook al heb je geen reanimatiecursus gedaan, maar je wilt wel iets doen: volg dan de instructies van de meldkamer op. Verder is er tegenwoordig een hele handige app van de Hartstichting. https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/reanimatie-app?gclid=Cj0KCQjw-uzVBRDkARIsALkZAdnPh2bvPNPrP9XLAdXorqkM_dmK0lFnIlom5Psu8t0FLokOAPq1r98aAlBiEALw_wcB
Die zou je sowieso op je telefoon kunnen zetten en eens kunnen bekijken/afluisteren. Het is geen vervanging voor een cursus, maar in geval van nood, als je de enige bent of met meer mensen en je durft het aan om iets te doen, dan is deze app een heel handig hulpmiddel. Via de app word je door de hele reanimatie geleid. Duidelijk en rustig.

Een aantal jaren geleden werden overal in het land AED’s = Automatische Externe Defibrilattor  (https://www.hartstichting.nl/wat-is-een-aed) geplaatst in openbare ruimtes of op makkelijk bereikbare plekken achter slot, te openen met een speciale code. Iedereen die een reanimatiecursus volgt, krijgt ook een korte uitleg over het gebruik van de AED. Mocht je ooit een AED in handen krijgen tijdens een reanimatie en je hebt geen idee wat je er mee moet: volg de instructie die bij de AED zit! Zonder cursus is het ook duidelijk hoe deze te gebruiken. Alleen de stress en emotie van het moment kan je in de weg zitten, maar je hoeft niet bang te zijn dat je iets fout doet. De AED zal ook pas een zgn schok geven als dat nodig is, zelf kun je dat niet beïnvloeden en dus ook niet fout doen. 

Mocht je willen starten met reanimeren, zorg dan eerst voor je eigen veiligheid (en indien nodig/mogelijk die van eventuele omstanders) en daarna voor het slachtoffer. Als je weet dat er in de buurt een AED is en er zijn wel omstanders aanwezig, vraag deze dan op te halen. En bel 112!

Er is tegenwoordig ook een landelijk oproepsysteem voor reanimatie/AED. Je kunt je aanmelden bij de Hartstichting als je voor je beroep, studie, sport enz hebt leren reanimeren. Je wordt dan burgerhulpverlener.
https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener
Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Als er een reanimatie bij jou in de buurt is, krijg je een oproep via je telefoon om naar het slachtoffer te gaan. Er zijn 2 oproepsystemen in Nederland: HartslagNu en HartveiligWonen. Op basis van je postcode word je automatisch aangemeld bij het oproepsysteem in jouw regio. De eerste hulpverlener start met reanimeren, de 2e hulpverlener krijgt locatie (en eventueel code) van de dichtstbijzijnde AED, haalt deze op en gaat dan naar het slachtoffer. Daar wordt de AED aangesloten. Nogmaals: een AED is ip heel makkelijk te bedienen en je kunt er niets fout mee doen bij het slachtoffer.

Een ambulance doet er vaak langer dan 6 minuten over om bij het slachtoffer aan te komen. Dankzij burgers/burgerhulpverleners kan een reanimatie veel sneller worden gestart en eventueel een AED worden aangesloten en gebruikt. De ambulance en daarna het ziekenhuis nemen de zorg eventueel over. Dit zorgt in Nederland voor een hogere overlevingspercentage en minder restverschijnselen bij het slachtoffer.

Toch lukt niet elke reanimatie. Ondanks het direct opstarten van een reanimatie door een of twee geschoolde hulpverleners, eventueel het gebruik van een AED en de snelle aankomst van een ambulance zegt dat niets over het wel of niet lukken van een reanimatie. Het is dus niet zo dat een reanimatie altijd lukt, ook niet onder de meest ideale omstandigheden.

Dat betekent dat hoe snel en goed omstanders en professionals ook handelen: het ligt niet aan hen, het ligt niet aan jou persoonlijk, als een slachtoffer het toch niet redt.
Andersom is het wel zo: dankzij snelle start en adequate reanimatie door omstanders of burgerhulpverleners icm gebruik van een AED heeft een slachtoffer meer kans om te overleven.

Na elke reanimatie is het goed om te vragen hoe het met omstanders cq hulpverleners gaat. Met name een reanimatie bij een jong slachtoffer heeft veel impact. Als een jong slachtoffer het niet overleefd, is dat nog veel moeilijker. Maak jezelf geen verwijten, praat met andere omstanders, met mensen om je heen en als je (psychische) klachten blijft houden: maak een afspraak bij je huisarts.

Weet in ieder geval dat door de inzet van burgers, ook door jouw inzet, de kans op een ‘succesvolle’ reanimatie veel groter is.

Dus volg een reanimatiecursus, volg elk jaar een korte bijscholing en kijk eens in je omgeving waar een AED hangt (bijvoorbeeld bij de apotheek, huisarts, ziekenhuizen, winkelcentra, sportvereniging enzovoorts). Èn download de App van de Nederlandse Hartstichting.

Daarnaast zijn er middelbare scholen waar ( als proef???) reanimatielessen worden gegeven als onderdeel van het lesaanbod. Zou goed zijn om dit overal aan te bieden!

En vergeet niet: als elke seconde telt, bel 112!!!

 

lees ook deze column van Aliëtte Jonkers (medisch journalist):

http://www.aliettejonkers.nl/2015/07/15/met-de-hand-op-het-hart/

 

afbeelding:  Startscherm App van de Nederlandse Hartstichting