Wil jij solidair blijven meebetalen aan de zorg?

In Nederland is iedereen verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten, waarin de belangrijkste zorg verzekerd is (Zorgverzekeringswet). De premie van ziektekostenverzekeringen stijgt bijna elk jaar. Tot nu toe zijn we solidair.

Je betaalt vanuit de basisverzekering namelijk (een deel) van de ziektekosten van jezelf, maar ook voor een ander. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Standaard pakketten die aanvullingen (gedeeltelijk) vergoeden.

Gezond of chronisch ziek

Als je gezond bent en vrijwel nooit naar een arts gaat, betaal je relatief meer voor een ander. De meeste mensen denken daar eigenlijk nooit over na en/of realiseren zich dat wel, maar vinden het prima om ook voor een ander te betalen. Immers, het kan iedereen overkomen. Andersom: als je (chronisch) ziek bent of wordt, maak je vaak veel meer zorgkosten dan je maandelijks aan zorgpremie betaalt. Je kunt er meestal niets aan doen dat je ziek bent of wordt. Toch voelt het soms ongemakkelijk om zoveel zorgkosten te moeten maken. Dit is immers een van de redenen dat de zorgpremies stijgen. Zo voelt het in ieder geval voor mijzelf. In de eerste maand van een nieuw jaar moet ik al direct mijn eigen bijdrage betalen. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit zijn standaard pakketten die aanvullingen (gedeeltelijk) vergoeden. Alleen is dat lang niet genoeg om al mijn zorgkosten te dekken. Dat komt dus waarschijnlijk voor een deel uit de premie die jij betaalt!

De buurman

Maar hoe zit het met die buurman die al jaren rookt, elk weekend 2 avondjes gaat stappen en daar elke avond 8 glazen alcohol of meer drinkt? Daarnaast sport hij niet en na elke stap buitenshuis stapt hij direct in de auto, Deze buurman heeft nu diabetes (suikerziekte), een hoge bloeddruk en een dreigend hartinfarct. De arts zegt hem dat hij moet stoppen met roken, matigen met alcohol en meer moet bewegen, bijvoorbeeld door eens te gaan wandelen of te fietsen naar het werk. Maar ja, deze buurman weet wel dat hij niet goed bezig is, maar hé: het is zijn leven en hij bepaalt zelf wel wat hij doet.

Lees hier het vervolg van dit blog op Urban Chicks met oa filmpje van Lubach op Zondag

 

Advertenties