Bezoek van een WMO-consulente. Paniek

image

Vanmorgen las ik op de Facebookpagina van ‘Onzichtbaarziek’ dit bericht.

Het bericht is van Maaike V.. Ze heeft een moeilijke periode en had afgelopen week een nare ervaring over de nieuwe regels per 1-1-15. Ter aanvulling vertelt ze (na toestemming aan haar gevraagd te hebben om dit op dit blog te zetten):

Dit gaat om huishoudelijke hulp met begeleiding. En de fysieke gevolgen van te weinig hulp krijgen, waardoor ik alleen maar achteruit ga.

Vrijdag van #WMO-consulente te horen gekregen dat drie uur hulp “Echt Meer Dan Genoeg” is, terwijl sinds de 1.5 jaar dat ik gekort ben m’n thuishulp nauwelijks nog aan iets toekomt en ik alleen maar achteruit ga. Toen ik dit zei was t antwoord: “U heeft een kat. Daar kiest u zelf voor en een kat vervuild en die vervuiling daar bent u zelf verantwoordelijk voor” Alsof de vervuiling in mijn huis van de kat komt. Allesbehalve. En astmatisch zijn betekent niet automatisch allergisch voor katten zijn. En ik ben alleen en dan moet ik mijn enige al jaren lange trouwe maatje weg doen???

Daarnaast begon ze over van alles waar ik weet niet wat moet doen. Dus uitgelegd dat ze langzamer moet praten en 1 ding tegelijk, omdat ik het anders niet kan volgen en ook echt niet begrijp…Maar dit kwartje viel bij haar niet een ze werd kribbig. Uiteindelijk moet ik dus naar een wijkinstelling voor een vrijwilliger voor boodschappen en voor nog iets maar ik weet niet meer wat. En ik moet maar gebruik maken van maaltijdvoorzieningen of de (zeer ongezonde) maaltijden uit de winkel halen. #wiegaatdatbetalen #verbijsterd #wel2jaarVerlengingIndicatie. Ik ben dankbaar dat ik voor 2 jaar in elk geval nog indicatie heb maar voor de rest overzie ik het totaal niet.

En dan is het raar dat ik overbelast raak en zo sterk achteruit ga dat afwassen, eten koken en zelfs een peuterochtend me steeds moeilijker of soms zelfs helemaal niet meer afgaan en ik nog maar 2x per week douche omdat ik de kracht niet heb en bij een poging tot afdrogen van de afwas ik mezelf tot 3 x toe in m’n vingers snijd….Wat nou ‘de mensen krijgen met grip en zeggingskracht over de benodigde Hulp.’ Mooie spotjes van de rijksoverheid over de zorg die zo goed en op maat aanpast. Ja hoor. Droom maar lekker verder.

*Sorry. M’n optimisme is even ver te zoeken. Zo moe dat huilen me nader staat dan t lachen en ik de neiging heb alle hulp en zorg dan maar te stoppen, want voor verschillende dingen bij verschillende instanties te moeten aankloppen en van nog meer verschillende mensen afhankelijk te zijn…Dat is kortsluiting in m’n hoofd. M’n tafel opruimen lukt niet eens omdat ik t niet zie/niet begrijp wat ik zie en wat ik dan moet doen.’

Maake is later die dag bij het sociaal wijkteam geweest en schreef dit:

Na een lang gesprek op het wijkpunt ga ik nu aangemeld worden voor “thuisbegeleiding”. Dit zou inhouden dat een gespecialiseerd iemand hier komt om te helpen bij structuren op alle fronten en mogelijk, na een tijdelijk traject, een “gespecialiseerde” vrijwilliger aan mij koppelt die mij ook praktisch helpt met klusjes, boodschappen enzo.
De wachttijd is 6 weken en de vraag is ook waar dit nu onder gaat vallen want het viel onder de awbz en het is nog onbekend waar het per 1 januari onder gaat vallen. Zou heel blij zijn wanneer deze ondersteuning erbij komt want dan kan ik dàn ook concreet om hulp van vrienden enzo gaan vragen omdat dan duidelijk wordt wat de dingen zijn die moeten gebeuren. Hoop dat dit ondanks alle veranderingen door gaat!

Nawoord:

Het zo’n duidelijk voorbeeld (één van de vele!) van wat de gevolgen kunnen zijn van het stopzetten van huishoudelijke hulp met begeleiding. Het gaat niet alleen om het schoonhouden van een huis. Ik vind het noodzakelijk dat dit wordt gelezen en gehoord. Helaas kan ik geen billboard acties opzetten enz, maar je wel informeren via dit blog. Sommige mensen dreigen in paniek te raken en weten ook niet goed hoe en waar ze terecht kunnen met hun vragen. Uiteindelijk blijkt uit dit voorbeeld ook, dat de hulp moet gaan komen van (gespecialiseerde??!! wie zijn dat, wat is hun specialisatie? voorheen de beroepskracht?) vrijwilligers, familie en vrienden…

De opmerkingen van de consulente over het hebben van een huisdier, de boodschappen en de maaltijden. Intimiderend en diep triest. Zorgwekkend ook. Iemand noemde het in een reactie ook schaamteloos. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. Afijn, u heeft het zelf kunnen lezen. Laten we iig de komende tijd aandacht schenken aan de mensen in onze omgeving. Helpen waar mogelijk, melden waar het echt fout lijkt te gaan lopen (in overleg met!). Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen, maar vrees met grote vrezen…

via @caseofdees /@judithpennarts (Thx!) ontving ik deze link: http://t.co/uVHcLjhqCs Zeer belangrijke juridische uitspraak mbt het recht op huishoudelijke hulp na 1 jan 2015.

Deze link is misschien handig voor degene die wel bezwaar kunnen en willen maken tegen stopzetten/wijzigen huishoudelijke zorg: http://www.pgb.nl/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/wat-doe-ik-als-gemeente-mijn-huishoudelijke-hulp-stopt-of-wijzigt

Advertenties