Respect voor ouderen…en Opa Piet

DSC_0403[1]

Al weken, wat zeg ik, al maanden is Nederland en de halve westerse wereld in de ban van Zwarte Piet. En zijn nieuwe witte, gele, bruine en andere hulpen.
Kinderen vinden het allemaal niet zo’n probleem. Zolang er maar pepernoten, chocola en marsepein is èn cadeautjes in de schoen en op pakjesavond zijn, hoor je weinig kinderen mopperen.
Maar vandaag zag ik toch echt een veel groter probleem tijdens de intocht van Sinterklaas: Het buitensluiten van de oudere Piet. Opa Piet (geschatte leeftijd ruim boven de zeventig) hield van zijn werk. Eigenlijk moet ik zeggen: houdt van zijn werk. Een Piet werkt tot zijn 65e en gaat dan met pensioen. Tenminste…als het aan Sinterklaas ligt. Maar Opa Piet wilde graag blijven werken na zijn 65e. Kijk…het dak op…dat doet ie liever niet meer. Daar voelt hij zich niet meer helemaal zeker genoeg voor. Maar hij weet wel wat er allemaal nodig is om alle kinderen in Nederland van een cadeautje te voorzien en er voor elke kind een mooi feest van te maken. Alles wat hij al die jaren heeft geleerd, in Spanje, maar ook in Nederland tijdens bijvoorbeeld de intocht: hij weet het allemaal nog. Daar wil Opa Piet graag iets mee doen. Hij wil dat vertellen en uitleggen aan de nieuwe, jonge Pieten. Misschien werkt hij niet meer hele dagen, maar elke dag een paar uur. Op z’n tijd een dutje of gewoon even uitrusten in een stoel. Na de intocht elke avond en nacht met de jonge pieten mee, om hen te begeleiden bij het moeilijke werk op de daken. Dàt is wat hij graag doet en wil blijven doen. Zolang hij dat nog leuk vindt en vol kan blijven houden.

Eigenlijk snap ik het ook niet helemaal. Sinterklaas is toch ook al 600 of 800 jaar? Hij mag wel blijven werken!
Laten we de oudere mensen hier en in andere landen respecteren. Sommige ouderen zijn niet meer zo fit en hebben zorg nodig. Maar er zijn ook nog genoeg fitte 65-plussers. Zoals Opa Piet. De oudere generatie bezit een schat aan kennis en ervaring. Dat zou Sinterklaas toch ook moeten weten….