De patiënt centraal, de verpleegkundige in het zonnetje! #DvdV

DSC_0104[1]

12 mei 2014. Voor de 50e keer werd de dag van de. Verpleging “gevierd”.
Op 12 mei, omdat dit de geboortedag van Florence Nightingale was.

Tweet van het Florence Nightingale Instituut (12 mei 2014): Goedemorgen! Onze nieuwe website boordevol verhalen, feiten, beelden, objecten en filmpjes staat live  http://t.co/iFmsMPaXKv

Rond de tijd dat de Dag van de Verpleging werd ingevoerd (in 1964 dus), werd de titel “Verpleegkundige” steeds vaker gebruikt. Hiermee werd aangegeven dat verpleegkundigen inderdaad kundige mensen zijn. Ook liet men hiermee blijken dat verplegen een vak is, met een eigen medische beroepsachtergrond in de gezondheidszorg.
In de begintijd was het ook duidelijk geen feestdag, maar een dag om de verpleegkundige beroepsgroep te profileren.
De laatste jaren wordt de dag van de Verpleging op verschillende manieren gevierd.
Veel ziekenhuizen (waar naast de thuiszorg toch de meeste verpleegkundigen werken) bieden wat lekkers bij de koffie aan. Andere ziekenhuizen organiseren een symposium, vooral gericht op de verpleegkundige beroepsgroep. Veel symposia worden georganiseerd door diverse VAR’s. De VAR is de Verpleegkundige Adviesraad. Deze raden geven gevraagd en ongevraagd adviezen aan het Bestuur van een ziekenhuis op verpleegkundig gebied (zowel inhoudelijk als praktisch).

Deze en komende jaren zijn voor veel verpleegkundigen wederom roerige jaren. Voor sommigen staat hun baan op de tocht. Terwijl aan de andere kant door de verdergaande vergrijzing er straks een tekort aan verpleegkundigen lijkt te ontstaan. Voor anderen staat er een nieuw invulling te wachten. Bijvoorbeeld de rol die de wetgever ziet voor wijkverpleegkundigen.
Sinds 2014 moeten verpleegkundigen zich elke 5 jaar laten herregistreren in het BIG-register (zie ook blog Eens een pleeg…herregistratie. http://wp.me/p3EO4M-dg).
Tot 1 januari 2014 was je “Verpleegkundige voor het leven”. Dat wil zeggen dat je een opleiding deed, je diploma haalde en je vanaf die datum de titel Verpleegkundige mocht dragen. Ongeacht of je nog werkzaam was als verpleegkundige en/of dat je je vakkennis had bijgehouden.
Daar is nu verandering ingekomen. Bij de 50e jaardag van de Verpleging zijn er daardoor voor het eerst verpleegkundigen die deze titel niet meer mogen dragen. Rationeel is dit goed te verklaren en uit te leggen, emotioneel doet het toch een beetje pijn.
Degene die niet voldoende praktijkuren hebben gehaald (zie nogmaals het blog
Eens een pleeg…herregistratie. http://wp.me/p3EO4M-dg) kunnen een cito-toets afleggen, om zo alsnog te kunnen registreren. De toets blijkt nogal wat vragen en opmerkingen teweeg hebben gebracht (zie ook de vele reacties onder dit blog).

Voor mij en enkele andere mensen is dit een dag met gemengde gevoelens.
In mijn hart Verpleegkundige voor het leven. Op papier Verpleegkundige niet-praktiserend. Een nieuwe groep is ontstaan.
Ik wens alle Verpleegkundigen een mooie dag. De patiënt centraal, maar de verpleegkundige in het zonnetje!

Advertenties