Moeders wederom op de bres?!

imageDe strijd is gestreden. Tenminste, zo lijkt het. De afgelopen weken lieten veel ouders van horen. Dit omdat de eerste Kamer de enige was die de nieuwe jeugdwet kon tegenhouden. De Jeugdwet waar oa ook de zorg voor kinderen zal vallen die te maken hebben met de jeugd-ggz.
Behalve de professionals die in de jeugd-ggz werken, viel het mij op dat vooral veel moeders van zich lieten horen. Niet onbegrijpelijk. Want als het je eigen kind mogelijk aangaat, veranderen veel moeders in leeuwinnen. Vechtend tegen alles wat hun kind kan bedreigen. In dit geval de wetswijziging (van staatssecretaris van Rijn) die al was goedgekeurd in de Tweede Kamer. In deze wetswijziging wordt de jeugdzorg (ondersteuning en hulp aan jeugdigen en hun ouders) ondergebracht bij de gemeentes.
In de weken voordat het wetsvoorstel naar de 1e Kamer ging, werd er oa heel hard actiegevoerd om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een petitie (link). Uiteindelijk werden er meer dan 90.000 verzameld! Helaas heeft dit de Eerste Kamer niet op andere gedachtes gebracht.
Behalve de jeugdwet gaat er ook veel veranderen in de zorg die mensen met name thuis nodig hebben. Ook dit moet de gemeente gaan regelen en indiceren (WMO). Binnen deze groep vallen vooral de (kwetsbare) ouderen (niet alleen, maar dit is wel de grootste groep). Helaas was daar de actiebereidheid minder onder en voor…..
Na 2015 zal ook de zorg voor arbeidsgehandicapten onder de hoede van de gemeentes vallen. Ga er maar aan staan…..
Ik schreef over dit alles al eerder een blog: De gemeente mag het gaan doen, een nieuwe crisis http://wp.me/p3EO4M-iy
Echter, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijkt inmiddels dat er een erg lage opkomst verwacht wordt. En daar wil ik u graag even voor wakker schudden:
De wetswijziging is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat lijkt nu dus een voldongen feit.
Maar door uw stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, heeft u nog een mogelijkheid om voor een partij te kiezen die de (jeugd)zorg binnen uw gemeente belangrijk vindt. De gemeente moet de nieuwe plannen gaan uitvoeren met een kennisachterstand en ook nog eens met minder budget. Dus binnen elke gemeente zullen er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.
Ook al weet u misschien niet zoveel van politiek en interesseert het u mogelijk helemaal niets….het kan wel eens heel belangrijk voor uw persoonlijke situatie zijn. Dus probeer u enigszins te verdiepen in de programma’s van de verschillende (locale) politieke partijen. U kunt eventueel ook nog een zorgdebat http://www.skipr.nl/actueel/id17456-serie-zorgdebatten-start-in-groningen.html in uw regio bezoeken, om wat meer kennis op te doen.
Maar vergeet vooral niet te stemmen. Ook dat is eigenlijk een vorm van actie voeren….! Dus moeders…opnieuw op de bres! Nu voor een grote opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!