#Doneer ook eens aan een ander!

DSC_1102

Veel aandacht en geld gaat naar de grote patiëntenorganisaties. Maar waar blijft de rest in dit verhaal?

Ik weet dat ik hier een heikel punt aansnijd. Iedereen spreekt voor eigen parochie. Wil graag dat er voor “zijn” ziekte of actie veel geld binnen wordt gehaald. Want er is veel geld nodig voor onderzoek, voorzieningen en behandelingen. Voor elke ziekte!

Laten we allereerst geen ziekte/aandoeningen of beperkingen met elkaar gaan vergelijken. Het is onmogelijk en ook oneerlijk om de zwaarte en de impact van een ziekte te vergelijken. Ook niet de weerslag die dat heeft op jou als mens of op je gezin.

Ik vind het zelf wel veel moeilijker als het kinderen betreft. Maar ook hierbij heb ik inmiddels moeten ervaren dat het dan niet alleen om het zieke kind gaat, maar ook om het kind dat in een gezin leeft met een (ernstig) zieke ouder of broer/zus.

Dus als we besluiten dat het onmogelijk is om te beoordelen welke ziekte erger of zwaarder is, wat bepaalt dàn vooral waar we ons geld aan doneren? Waar we de meeste naamsbekendhied aan geven om dit geld binnen te halen?

Volgens mij is het op dit moment (helaas) zo dat de grootte van de patiënten groep daarin bepalend is. Dat komt omdat er meer mensen zijn die de ziekte kennen uit hun naaste omgeving. Maar ook omdat er simpel weg meer mensen zijn die zich in kunnen en willen zetten.

Kleine patiëntenorganisaties moeten het doen met minder vrijwilligers. Hopend dat er familieleden zijn of bijv vrienden die zich belangeloos willen en kunnen inzetten. Niet alle mensen die zelf tot die patiëntengroep horen kunnen zich inzetten, simpelweg omdat ze te moe of te ziek zijn.

Kleine groepen patiënten (eigenlijk dus patiënten met meer zeldzamere ziektes) hebben echt de middelen niet om een betaalde kracht in te huren. Of om een mega-grote reclamecampagne op te zetten.

Het enige waar deze groep soms op kan rekenen, is de aandacht van een Bekende Nederlander. Als je geluk hebt vang je de aandacht van een BN-er. Als deze alleen maar een keer een eenvoudige ReTweet op Twitter doet u of een bericht op Facebook deelt, kan dat al heel veel geld opleveren! Laat staan als een BN-er (belangeloos) “het gezicht” wil worden voor een actie of patiënten groep.

Voor alle anderen is het hopen dat er genoeg actieve vrijwilligers kunnen worden gevonden. Soms werkt het om de krachten te bundelen.

Stiekem of eigenlijk openlijk hoop ik ook dat dit blog daar een kleine bijdrage aan kan leveren! Dus bedenk eens als u uw geld wilt doneren aan een actie, of u deze keer misschien (een deel van) uw donatie aan een minder bekende patiëntengroep wilt doneren.

Zodat daar ook meer en misschien voldoende geld komt voor wetenschappelijk onderzoek en behandelingen. Of voor speciale voorzieningen thuis, op school of op het werk. Of voor…

Echt…ook die hebben dat heel hard nodig!!!! Namens al deze zieken (samen zijn het er ook heel veel;-) !) heel erg bedankt!

Naschrift:

1. Ook voor kleine organisaties geldt, dat zij zoveel mogelijk een anti-strijkstokbeleid proberen te voeren, met wisselend resultaat 😦 ! De meerderheid van al die vrijwilligers zet zich gelukkig belangeloos en met veel energie in voor hun organisatie.

2. Als u hieronder uw eigen (kleine) patiëntengroep (in een reactie) wilt vermelden met donatienummer, dan kan dat! Wie weet levert u dat een extra donatie op…..

Advertenties