Zuster, zuster….Wie is wie in het ziekenhuis?

                                                uniform

Soms is het wel verwarrend hoor…al die witte jassen en functies in een ziekenhuis.

Gelukkig wordt er de laatste jaren wat meer aandacht aan besteed. Hiermee bedoel ik dat niet alle medewerkers in een ziekenhuis in een bijna identiek wit uniform lopen. Het is verwarrend als de fysiotherapeut, transportmedewerker, laborant, schoonmaakmedewerker, verpleegkundige en sommige artsen in hetzelfde tweedelige witte uniform rondlopen. Soms is er een verschil te zien door een afwijkende kleur bies. Maar geloof me…als je ziek, zwak en misselijk in bed ligt is het lastig om al die verschillen te koppelen aan de juiste functie. In het UMCN zijn de voedingsmedewerkers sinds enkele jaren duidelijk herkenbaar door hun keurige uniformen met zwarte, lange schort. Duidelijk en ook prettiger.

In de wereld van artsen en specialisten is er ook nog steeds spraakverwarring voor sommige patiënten. Want een arts-assistent is dus de assistent van de arts…zoiets als een doktersassistent van de huisarts? Wat is dan een coassistent en een zaalarts? En een arts-onderzoeker, onderzoekt die mij dan?

Het verschil tussen artsen en verpleegkundigen is het meest lastig (hoewel…) te herkennen in diverse ziekenhuizen. Met name mannelijke verpleegkundigen (voorheen gewoon broeders genoemd;-) ), worden nogal eens voor arts aangezien.

Een oud-collega van mij maakte er soms ook dankbaar gebruik van dat hij “broeder” was. Het kwam namelijk regelmatig voor dat verwarde, oudere patiënten zeer frequent “zuster””zuster” riepen. Hij deed dan erg zijn best om dit te negeren. En zijn vrouwelijke collega’s er haarfijn op te attenderen dat zij geroepen werden….

Het is ook moeilijk om de verschillende functieniveaus te onderscheiden in het verzorgend/verpleegkundig beroep. Voor een patiënt kan het erg onrustig zijn als diverse personen verschillende handelingen verrichten in een dienst. Het valt mij persoonlijk op dat er de laatste jaren weer meer taakgericht wordt gewerkt i.p.v patiëntgericht.  Hiermee bedoel ik dat 1 persoon bijvoorbeeld alle bedden komt opmaken en komt wegen en meten. De volgende deelt de medicatie uit. En daarna wordt de wondverzorging door een derde persoon (met ander functieniveau) gedaan. Het is deels het  gevolg van kosten beheersing. Een verzorgende nivo 3 ontvangt nl een lager salaris dan een verpleegkundige nivo 5.

Dan kennen we ook nog de nurse-practitioner èn de verpleegkundig specialist waaronder de wondverpleegkundige, decubitusverpleegkundige, stomaverpleegkundige, ms-verpleegkundige, mammacare-verpleegkundige (mocht ik iemand duiden als verpleegkundig specialist en dit klopt niet…sorry…kon er geen duidelijke informatie over vinden…) en……..

Oh ja….de “titels” Verpleegster, Zuster en Broeder zijn helaas achterhaald. Ook al bent u niet meer zo piepjong en misschien wat in de war….het wordt enorm gewaardeerd als u voortaan om een Verpleegkundige roept!

Lees ook dit blog van Twitterbrein:
Beeld vrouw http://wp.me/p38cCq-4h . Met een tip om op een andere manier artsen te kunnen herkennen!

Foto: uit eigen collectie, model is Zoonlief 😉

Advertenties