Te hard en/of te vroeg gejuicht?

DSC_0563

Afgelopen vrijdag (net voor het reces begon) heerste er een juichstemming bij een deel van politiek- en zorg Nederland. Terecht waarschijnlijk, omdat de 10-uurs norm voor begeleiding uit het PGB (Persoons Gebonden Budget) van tafel was. Een mooi resultaat voor degene die hier voor gestreden hebben. Alleen…inmiddels heeft iedereen de tijd gehad om de kleine lettertjes te lezen. Nu ontstaat er een soort ‘the day after’ gevoel.

Uit de brief (http://www.nationalehulpgids.nl/forum/viewtopic.php?t=2421) van staatssecretaris van Rijn blijkt namelijk dat dit alleen voor de bestaande groep geldt. En voorlopig tot 1 januari 2015. Dan moeten de gemeentes (via de WMO=Wet Maatschappelijke Ondersteuning) dit gaan beoordelen. De vraag is wat die er dan mee gaan doen. Zoals bekend krijgen zij nl een enorme klus voor hun kiezen. waarbij al gelijk gezegd is dat de budgetten worden gekort. De gemeenten moeten zich ook nog verdiepen in een nieuwe materie. Het debacle met de wethouder uit Deventer heeft al laten zien, dat niet iedereen beschikt over voldoende kennis en inzicht. Uit de brief van Van Rijn blijkt ook dat de bezuinigingen voor komend jaar wel op een andere manier gehaald moet worden.

Voor de mensen die nu bijv. voor hun kind de begeleiding tot max 10 uur uit het PGB betalen is het even een zucht van verlichting. Ook de mensen die deze begeleiding als professional aanbieden zullen blij zijn dat zij in ieder geval nog een jaar door kunnen gaan. Maar voor alle mensen die nu een nieuwe aanvraag willen doen voor max. 10 uur aan begeleiding, is er alleen de mogelijkheid om Zorg in Natura aan te vragen. Dus via een instelling. Het blijkt nu al dat het niet iedereen lukt om in eigen regio deze noodzakelijke begeleiding te vinden bij instellingen.

Wat ik zelf ook verontrustend vind, is de complexiteit aan regels en voorwaarden mbt de aanvraag voor een PGB en ook voor Zorg in Natura. Voor bepaalde groepen is het ook nog niet duidelijk of de benodigde zorg strak nog via de AWBZ (Algemene Wet bijzondere Ziektekosten) zal gaan of via de Zorg Verzekering.

Als je voor het eerst een aanvraag wilt doen, kost het veel tijd en energie om te kunnen beoordelen welke regeling het meest geschikt is en waar je misschien voor in aanmerking zou kunnen komen. Ik kan mij voorstellen dat dit voor een grote groep mensen bijna niet te overzien is. Het is echt een oerwoud aan regels en wetgeving. Met gebruikmaking van vele afkortingen.

Hebben we te vroeg gejuicht? mwwha…het is goed om een overwinning te vieren. Het is ook goed om een keer iets positiefs te kunnen melden. Hebben we te hard gejuicht? Dat denk ik wel….

 

Naschrift:

Op de website van Per Saldo is er veel aanvullende informatie te vinden over deze onderwerpen. Wikipedia biedt een lijst met de meeste gebruikte afkortingen. Verder biedt het internet veel aanvullende informatie. Een afkorting zegt verder niet veel over de inhoud van bijvoorbeeld een Wet.

Advertenties