Een boterhamzakje als stomazakje?

imagesCAJLSQNU

CZ meldt afgelopen week in een persbericht dat de kosten van hulpmiddelen omlaag moeten en ook kunnen. Ik vind dit op zich een prima gedachten gang.

Allereerst zouden we eens moeten kijken naar het voorschijven van deze hulpmiddelen. Er wordt wel beter opgelet, maar er liggen nog kansen. CZ noemt in hun persbericht het voorbeeld van stomazakjes.

Als patiënten uit het ziekenhuis worden ontslagen, wordt er voor ongeveer 6 weken een startpakket besteld. Daar kun je denk ik zorgvuldiger mee omgaan. Thuis is de situatie anders dan in het ziekenhuis. De patiënt gaat waarschijnlijk meer bewegen, anders eten enzovoort. Het stoma verandert vaak de eerste weken na een operatie.. Het is wel noodzakelijk dat de patiënt de eerste weken voldoende voorraad heeft. Ook omdat de patiënt moet wennen aan de nieuwe situatie. Niets is zo erg als met lekkage thuis zitten (of elders…) en geen materiaal meer hebben. Maar…het is niet handig om bij ontslag een voorraad te bestellen voor 6 weken. Als blijkt dat het materiaal niet meer voldoet, zit je dus met teveel voorraad. Als het materiaal langer dan enkele dagen in huis heeft gestaan, neemt de leverancier het wel terug. Maar dan wordt het meestal niet meer hergebruikt in Nederland. En dus ook niet terugbetaald aan de leverancier. Door bij de eerste bestelling hier rekening mee te houden, valt er nog wel wat te winnen!

Een ander idee dat CZ heeft, is om de stomazakjes (of andere hulpmiddelen) te laten maken in landen met lagere productie- en loonkosten. Volgens hun voorbeeld hebben ze een stomazakje in China laten maken voor 17 cent, dat hier 4 euro zou kosten. Allereerst vraag ik mij dan af: wie doet dit werk? Hopelijk geen kinderarbeid? En als dat niet zo is, in welke arbeidsomstandigheden wordt er gewerkt en wat is het loon voor deze arbeiders? Afijn, laten we er maar vanuit gaan (…) dat CZ daar zorgvuldig naar gekeken heeft.

In een persbericht liet de Nederlandse Stomavereniging al weten dat zij twijfelde of de kwaliteit van deze zakjes net zo goed is als de huidige zakjes. Je moet er toch niet aan denken dat die zakjes scheuren…En ook: wat voor soort plastic wordt er gebruikt? Nu zit er aan de meeste zakjes een laagje dat zorgt dat je er minder last van hebt bij transpiratie. Ik zou CZ in ieder geval willen voorstellen om zelf een paar dagen (dus niet een paar uur) zo’n zakje op de huid te plakken. Ook met warm weer, dag en nacht.

Want zoals de Nederlandse Stomavereniging al stelde: het zal anders alleen maar tot meer kosten kunnen leiden. Huidirritatie, waarvoor zalfjes. Mogelijk het ontstaan van wonden, met alle kosten en gevolgen van dien. En mensen durven het huis niet meer uit…..

Waarschijnlijk is er wel een middenweg. En is dat ook waar CZ naar toe zal willen. De prijs moet omlaag, maar niet ten koste van de kwaliteit.

En natuurlijk niet alleen de prijs van stomazakjes……

 

Bron: www.nos.nl: Persbericht CZ ; Persbericht Nederlandse Stomavereniging

 

 

 

Advertenties